Viimeisimmät
Tapahtumat ja tilaisuudet
19.10.2023

DECA mukana Demokratiakorjaamo-tapahtumassa 9.11.

Demokratiakorjaamo: Kiire ja harkinta – kuinka digitalisaatio muokkaa demokratiaa?

Päivämäärä: 9.11.2023

Kellonaika: 12:30-16:00 (työpajat klo 14:15-15:45)

Paikka: Siltasaari 10

Strategisen tutkimuksen ohjelmat STEER, SHIELD, LITERACY ja CULT vastaavat tämän syksyn Demokratiakorjaamon toteutuksesta. Tapahtuman teemana on: ”Kiire ja harkinta – kuinkadigitalisaatio muokkaa demokratiaa?” Tilaisuudessa on paneelikeskustelu sekä rinnakkaisia työpajoja aihealueen teemoista. DECA on mukana organisoimassa työpajaa, jonka aiheena on inklusiivisuus ja digitaaliset taidot. Työpajassa DECA:a edustavat hankkeen tutkija professori Maarit Koponen sekä partnerimme Kirsi Hantula Sitrasta.

Paneelikeskusteluun “Miten digitalisaatio ja algoritmit ohjaavat ja rytmittävät demokraattista keskustelua ja päätöksentekoa?” osallistuvat kansanedustaja AnnaKontula, Ylen vastaava tuottaja Olli Seuri, sosiaalietiikan tutkijatohtori Taina Kalliokoski ja Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen. Paneelikeskustelun vetää SHIELD-ohjelman ohjelmajohtaja Karoliina Snell. 

Tutustu ohjelmaan tarkemmin Strategisen tutkimuksen verkkosivuilla ja ilmoittaudu mukaan 31.10. mennessä. Alla kuvaus SHIELD-ohjelmaan kuuluvien hankkeiden yhteisestä työpajasta, jonka toteutuksessa DECA on mukana.

Inklusiivisuus ja digitaaliset taidot – eri ryhmät käyttäjinä ja toimijoina tekoälyssä

Tekoäly kehittyy kovaa vauhtia ja monet eri toimijat niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla ovat ottamassa sitä käyttöönsä. Vaikka digitalisaation ja teköälyn tarkoitus on ollut helpottaa monien ihmisten elämää, se voi pahimmillaan lisätä ennakkoluuloisuutta eri väestöryhmistä.

Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella (SHIELD) -ohjelmassa lähtökohtana on lisätä eri ryhmien kuuluvuutta ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa algoritmien aikakaudella. Miten nämä eri toimijat (maahanmuuttajat, eri kieliryhmät, lapset ja nuoret, ikäihmiset, jne.), kokevat ja toimivat tekoälyn käyttäjinä? Ketkä voivatSuomessa edistää sitä, että inklusiivisuus huomioidaan tekoälyn kehityksessä ja soveltamisessa? Millaisia kompetensseja eri ryhmät tarvitsevat tekoälyn käyttäjinä. Voiko tekoäly olla koskaan tasa-arvoista meille kaikille? Tule keskustelemaan tutkijoiden ja SHIELD-ohjelman hankkeiden kumppaneiden kanssa siitä, miten edistää inklusiivista yhteiskuntaa tekoälyn aikakaudella.

 

 

Takaisin

arrows & pagination

Style Guide